Întrebată de ce urmărirea penală împotriva lui Ponta a fost începută acum, deși este vorba despre un dosar care a fost deschis încă din anul 2012, Laura Codruța Kovesi a declarat: „Anumite informații, indicii și probe au fost obținute după administrarea unor mijloace probatorii, la sfârșitul lunii aprilie, cu privire la anumite infracțiuni care au fost reținute și de care este suspectat premierul în acest moment. S-a început urmărirea penală in rem, la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obținut anumite informații și până la emiterea ordonanței de efectuare în continuare a urmăririi penale”.
De asemenea, întrebată dacă este doar o coincidență faptul că Victor Ponta a fost chemat la DNA chiar în ziua în care PNL a depus la Parlament moțiunea de cenzură, Kovesi a spus că procurorii doar își fac treaba și nu verifică ceea ce se întâmplă în spațiul public.
„Procurorii își văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenați doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spațiul public. Noi administrăm probele în funcție de zilele și orele în care trebuie să administrăm aceste probe. Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moțiuni, deci este o coincidență. Pur și simplu procurorii își fac treaba”, a adăugat Kovesi.
Laura Codruța Kovesi a mai fost întrebată și ce se asteaptă să se întâmple în Parlament în cazul lui Ponta, răspunzând: „Nu comentez. Noi am transmis o solicitare, așteptăm răspunsul oficial”.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.
Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.
Tot vineri, PNL a depus la Parlament, moțiunea de cenzură la adresa Guvernului intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”. Moțiunea este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO și 2 de la grupul-democrat, restul fiind deputați și senatori PNL.
Purtătorul de cuvânt al PSD a susținut că este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moțiunii de cenzură de către PNL și că premierul nu a fost niciodată asociat la „Șova și asociații” și nu a avut relații juridice cu complexurile Turceni și Rovinari.